Bij een nieuwe bestuur hoort een nieuwe toekomstvisie. Gezien alle problematiek rondom klimaatsverandering willen wij dit als één van de eerste dingen aanpakken. Zodat over 50 jaar nog steeds het begrip ‘De Houtsnip’ voort blijft bestaan. Zoals iedereen weet is het klimaat aan het veranderen. De belangrijkste effecten van klimaatverandering zijn hitte, droogte, meer neerslag en een hogere zeespiegel. Wanneer je je goed voorbereid zul je uiteindelijk minder last krijgen van deze effecten. Het is koeler in de gebouwen, de planten zullen niet verdrogen in drogere tijden en ook wordt het water nuttig opgeslagen zodat dit gebruikt kan worden tijdens een warmere periode.
Wij willen ervoor zorgen dat ook de Houtsnip gewapend is tegen de tijd dat we inderdaad veel last gaan krijgen van de klimaatsverandering. Bekend is dat het weer een stuk extremer wordt in de toekomst. Het wordt droger en natter tegelijk, wellicht klinkt dit een beetje gek. Droogte en neerslag lijken niet samen op te gaan, maar toch is dat zo. De drogere periodes zullen langer zijn, en steeds vaker voorkomen. Ook zal er meer neerslag vallen, wat weer resulteert in extremere buien. In een korte tijd valt er veel water, waar riolering vaak niet op is berekend en kan leiden tot wateroverlast. Het water spoelt ontzettend snel weg, maar helaas lossen deze heftigere buien de droogte niet op. Het water kan niet infiltreren in de grond, waardoor dus eindelijk alles direct wegspoelt in het riool. Een enorme verspilling dus van het water wat we allemaal zo hard nodig hebben. Onze toekomstvisie is dan ook om te investeren in wateropslag. Dit willen wij gaan doen door het dak af te koppelen van het riool. Hiervoor willen wij twee grote watertanks plaatsen achter op het terrein. Het schone regenwater stroomt direct vanaf het dak richting de watertanks. Dit zorgt voor een slim gebruik van regenwater, maar verminderd ook gelijk de wateroverlast. Het water wat normaal niet opgenomen kan worden door het riool, wordt nu opgevangen. Daarbij komt ook nog eens dat al het regenwater wat wel het riool in loopt, ook nog wordt gezuiverd. Door water op te vangen sla je dus eigenlijk drie vliegen in één klap.
Daarnaast willen wij dolgraag een groen dak aan laten leggen op zowel de quarantaine ruimte als de informatieruimte. Het water wat tijdens een heftige regenbui valt wordt vertraagd in het afstromen, hierdoor wordt ook de wateroverlast drastisch verminderd. Tevens zorgt een Sedum groendak voor een natuurlijke uitstraling. Zorgt het voor een verkoelend effect tijdens warmere dagen en een isolerend effect tijdens koudere dagen. Geluid wordt verminderd en zorgt voor een nog rustiger quarantaine verblijf voor de meest zieke dieren. Insecten hebben een voordeel aan de bloemen welke in het voorjaar op het Sedum verschijnen en vlinders kunnen makkelijker opwarmen terwijl ze minder opvallen. Doordat de biodiversiteit van insecten toeneemt, hebben alle vogels rondom de vogelopvang hier profijt van. Zo is er meer voedsel tijdens de broedtijd en kunnen ze even rusten op een verkoelende ondergrond tijdens warmere dagen. Daarnaast heeft een Sedum dak nog een voordeel. De luchtkwaliteit staat enorm onder druk, en laat een sedumdak nou net dit probleem aanpakken. Zo verbeterd een groendak de luchtkwaliteit, en vangt de meest voorkomende stoffen op en houden deze vast. Denk hierbij bijvoorbeeld aal stikstof, zwaveldioxide, fijnstof maar ook ozon en koolstofdioxide. Alleen maar voordelen dus. Op naar een mooie toekomst, waarbij klimaatverandering een minder grote rol zal spelen. Zodat de zorg voor de dieren ten alle tijden optimaal kan blijven.